Kysymys:
Onko mahdollista rakentaa malaria- ja dengue-vastustuskykyä?
jrdioko
2011-09-12 23:24:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Olen kuullut, että maissa, joissa malaria tai dengue-kuume on endeemistä, paikalliset asukkaat ovat rakentaneet vastustuskykyä sairauksille niin, että niiden saaminen on harvinaista tai mahdotonta. Onko tämä totta, ja onko pitkäaikaisten matkailijoiden tai ulkomaalaisten mahdollista rakentaa vastarintaa?

Kuusi vastused:
#1
+24
Fomite
2011-09-16 13:08:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hippietrail ehdotti tämän täydellisen vastauksen tekemistä, joten tässä:

Dengue-vastauksen kohdalla vastaus on painokkaasti ei. Dengue-kuumetta on neljä kantaa, ja vaikka toisen saaminen antaa elinikäisen immuniteetin kyseiselle kannalle, jokainen peräkkäinen eri kannan dengue-infektio aiheuttaa huomattavasti suuremman riskin joko dengue-verenvuotokuumeen tai dengue-sokin oireyhtymälle. Et todellakaan halua kumpaakaan. Tästä syystä et näe dengue-kuumetta koskevaa rokotetta pitkään aikaan - tutkijat ovat perustellusti huolissaan siitä, että ellei he pysty antamaan 100-prosenttista immuniteettia kaikille neljälle kannalle, rokote todella lisää vakavan sairauden riskiä.

Malarian osalta se on vaikeampaa kysymys, joka perustuu useisiin eri tekijöihin, mutta mihinkään en koskaan luottaisi malarian ennaltaehkäisyyn, vaikka olisitkin pitkällä aikavälillä.

Kuten alla olevassa kommentissa mainitaan, EpiGrad on tartuntatautien epidemiologi. Hyväksytty, kiitos!
#2
+11
Ankur Banerjee
2011-09-13 00:46:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaikka en ole kuullut vastustuskyvyn kehittymisestä dengue-karuille, geneettistä vastustuskykyä malariaan on tehty vuosien varrella. Huomaa, että tämä on geneettinen resistenssi, joka muodostuu monien sukupolvien ajan ja jota on havaittu tietyissä heimoissa tai etnisissä ryhmissä. Et aio kehittää vastustuskykyä yksinkertaisesti matkustamalla paljon, ja ei olisi viisasta luopua tavanomaisista varotoimista.

Siitä huolimatta mielestäni tarkoitat todella yleistä vastustuskykyä hyttysen puremille. (tavallisista, ei malaria- / dengue-vektori-hyttysistä), joita kehität, jos matkustat / oleskelet näillä alueilla tarpeeksi kauan. Opit elämään sen kanssa.

Haluan huomauttaa, että anemia vastustaa malariaa. Yleensä jos malaria on levinnyt alueelle, sirppisoluanemia on korkeampi. Kuten tutkimuksessa todetaan, jos sinulla on yksi geeni sirppisoluanemiaa (resessiivinen) ja yksi vastaan ​​(hallitseva), sinulla on osittainen resistenssi malariaan ilman sivuvaikutuksia. Molemmat resessiiviset antavat vahvan vastuksen ... mutta sinulla on sitten sirppisoluanemia. http://sickle.bwh.harvard.edu/malaria_sickle.html
hmm ... kaipasi linkkisi geneettisiin resistensseihin ... paha.
+1 anekdootti, mutta olen ollut malariamaassa jo melkein vuoden ajan, ja suunnilleen 1–3 kuukauden välein joku tuntemastani, jonka täällä ollut vuosia, sairastuu malariaan päätettyään, että hänellä on todennäköisesti jonkin verran vastustusta siihen ja tulossa pois anti -lääkkeet. Älä tee sitä!
#3
+8
hippietrail
2011-09-13 02:20:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Anekdoottitodisteet, jotka useat ystävät ja tuttavat ovat kertoneet minulle, joilla oli dengue viime vuosien aikana Meksikossa, on, että dengue pahenee joka kerta, kun tartut siihen ja johtaa dengue-verenvuotokuumeeseen, kun saat sen kolmannen kerran.

Olen melko varma, että tämä ei kuitenkaan ole tieteellisesti tarkka. Lue asia ja pyydä lääkäriä olemaan varma.

Joka tapauksessa voit saada sen kiinni useita kertoja, eikä se lievene joka kerta.

Malarian osalta on olemassa useita lajeja loisen (ja luultavasti kantojen), jotka vaihtelevat suuresti vakavuudeltaan ja uusiutumisriskiltään, joten otaksun, että sairastunut ei antaisi sinulle immuniteettia muille kuin vähiten. Ehdotan, että luet uudelleen verkossa ja kysyt lääkäriltä, ​​onko tämä riski, jonka todennäköisesti todennäköisesti kohtaat.

Ainoa kerta, kun olin malaria-alueella, oli Hondurasin rannikolla noin viisi vuotta sitten ja Muistan muistan, että (erittäin köyhät) paikalliset kertoivat minulle, että heidän on myös otettava malarialääkkeitä vaarallisella kaudella. Koska kävi ilmi, etten ollut siellä vaarallisen kauden aikana, en käyttänyt suurinta osaa lääkkeistäni. Mutta se olen vain minä - älä kopioi minua!

Jälleen en ole asiantuntija hyttysten aiheuttamien sairauksien suhteen. Nämä ovat enimmäkseen juttuja, joita olen kuullut matkoillani olevista ihmisistä hieman Googlen avulla varmistaakseni osan siitä. Todellisia neuvoja saat terveydenhuollon ammattilaiselta.

FWIW, Wikipedia on kanssasi samaa mieltä - jos sinulla on ollut dengue- ja dengue-tyyppisiä sairauksia aiemmin (tilastollisesti), on todennäköisempää, että seuraavalla kerralla se muuttuu dengue-verenvuotokuumeksi. Tietenkin se voi olla vain korrelaatio ilman syy-yhteyttä, mutta se ei auta OP: ta hiukan. Dengue-rokotteella ei ole rokotetta, ja malarian ennaltaehkäisevät aineet ovat epäluotettavia ja täynnä ikäviä sivuvaikutuksia. * Vastuksen kehittyminen vie ilmeisesti useita vuosisatoja, enemmän aikaa kuin OP: lla todennäköisesti on. Lähin asia ratkaisulle (kotona pysymisen lisäksi) on todennäköisesti DEET. Paljon ja paljon DEET.
Olen tartuntatautien epidemiologi. Dengue-lääkkeelle vastaus on painokkaasti ei. Dengue-kuumetta on neljä kantaa, ja vaikka yhden niistä saaminen antaa elinikäisen immuniteetin * kyseiselle kannalle *, jokainen peräkkäinen eri kannan dengue-infektio aiheuttaa huomattavasti suuremman riskin joko dengue-verenvuotokuumeen tai dengue-sokin oireyhtymälle . Et todellakaan halua kumpaakaan.
Kiitos @EpiGrad! Tiesin, että tarinani matkustajilta olivat liian epämääräisiä, jopa niistä, joilla oli se. Kommenttisi pitäisi kuitenkin olla vastaus, se on tietysti paras.
Siirtää sen vastaukseen.
#4
+3
Louis Boucher
2016-11-14 12:02:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kirjoitat, että dengue-rokotteelle ei ole rokotetta. No, se ei ole totta. Dengue-rokote on olemassa. Sen ovat kehittäneet Sanofi Pasteur -laboratoriot. Sitä kutsutaan Dengvaxia (CYD-TDV) . Se on jo lisensoitu ja osoittautunut tehokkaaksi maissa, joissa se on testattu, katso WHO ja The Borgen Project. Kehittäminen kesti noin 20 vuotta.

Huomaa, että vastaukset, joissa sanotaan "dengue-rokotteelle ei ole rokotetta", on kirjoitettu yli viisi vuotta sitten, vuonna 2011. Dengvaxia hyväksyttiin käytettäväksi vasta vuonna 2016 (ja toistaiseksi vain noin puolessa tusinassa maassa).
#5
+2
kenorb
2014-09-24 19:58:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Malaria on vakava ja joskus hengenvaarallinen hyttysten tarttuva sairaus, joka aiheuttaa tyypillisesti kuumetta, väsymystä, oksentelua ja päänsärkyä. Vaikeissa tapauksissa se voi aiheuttaa ihon keltaisuutta, kohtauksia, kooman tai kuoleman. resistenssi häviää kuukausien tai vuosien aikana, jos malaria ei ole jatkuvasti alttiina.

Kuitenkin malarian aiheuttaman korkean kuolleisuuden ja sairastuvuuden - etenkin P. falciparum (tappavin) laji - se on aiheuttanut suurimman valikoivan paineen ihmisen genomille viime aikoina.

Lähteet:

#6
+2
Loren Pechtel
2016-08-08 23:07:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En pysty vastaamaan dengue-kuumetta, mutta malarian kanssa se voi olla lepotilassa kehossa ja palata sitten takaisin. Jos infektio antaisi immuniteetin, tätä ei tapahtuisi.

Olen tullut siihen kolme kertaa tällä tavoin (en ole ollut malaria-alueella alkuperäisen infektion jälkeen) ja joka kerta on ollut kyse sama (vaikkakin melko lievä.)Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 3.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...